Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Η περήφανη "Τέταρτη Ηλικία", ο Αιρετικός Aubrey de Grey και οι Μπλε Ζώνες



Σύμφωνα με τους επιστήμονες δημιουργείται μία τέταρτη ηλικία και μάλιστα πολύ δυναμική και ισχυρή. Ο άνθρωπος πλέον μπορεί υπό προυποθέσεις να ζει μέχρι και 120 με 130 χρόνια. Μάλιστα, οι ερευνητες τονίζουν ότι ένα στα τέσσερα παιδιά που γεννήθηκαν το 2008, θα τερματήσει τη ζωή του ως άτομο αιωνόβιο.(Τα στοιχεία αυτά ωστόσο αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον ανεπτυγμένο κόσμο).
Στις μέρες μας πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στην εποχή των υπεραιωνόβιων, δηλαδή στην εποχή που μεγάλο μέρος των ανθρώπων θα φτάνει πάνω από την ηλικία των 110 χρόνων. Η γαλλίδα Jeanee Calment απεβίωση σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών (το 1997) και απέδειξε ότι ο άνθρωπος ήδη οδεύει προς το όριο των 130 χρόνων, το οποίο δεν είναι καθόλου απίθανο κάποια στιγμή και να ξεπεράσει. Σήμερα, ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι η Αμερικανίδα Γκέρτρουντ Μπέινς, ηλικίας 115 ετών, ενώ για την Ευρώπη τα πρωτεία έχει ο Βρετανός Χένρι Όλιχαμ, ο οποίος στις 6 Ιουνίου γιόρτασε τα 113α γεννέθλιά του. Στη Βρετανία οι άνω των 100 ετών κάτοικοι υπολογίζονται στους 11.οοο, στη Γαλλία περίπου στους 20.000, ενώ στην Ελλάδα ζουν κατά προσέγγιση 1.716 υπεραιωνόβιοι με την Ικαρία να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών.
Για πολλούς ίσως αυτή η εντυπωσιακή άνοδος του προσδόκιμου ζωής να έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσιάζεται για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την τοξικότητα πολλών τροφών, τα επικίνδυνα χημικά που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, τa junk food και την επακόλουθη αύξηση των διαφόρων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος. Προκειμένου να κατανοήσουμε το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τη μεγάλη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, τη χρήση των αντιβιοτικών, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής, τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο της διατροφής και φυσικα τη γενικότερη επιστημονική πρόοδο. Όπως άλλωστε τονίζουν οι επιστήμονες, μέχρι στιγμής τα ιατρικά άλματα καταφέρνουν να λύσουν πιο πολλά προβλήματα από όσα η αμέλεια του ανθρώπου δημιουργεί, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν πρέπει και ο καθένας ξεχωριστά να επαγρυπνεί και να παίρνει το θέμα "υγεία" στα σοβαρά. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι κάποιος άρρωστος για να πάει στον γιατρό και αυτό είναι κάτι που όλοι πρέπει να έχουν κατά νου. Ειδικά από μία ηλικία και έπειτα ένα check up, μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την μακροζωία και την ευζωία.

Το ερευνητικό πρόγραμμα με το όνομα..."Μαθουσάλας"

Ο Aubrey de Grey, είναι ένας μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο οποίος απέκτησε τιμητικά τον τίτλο του διδάκτορα της Βιολογίας από το πανεπιστήμιο του Cambridge, για το βιβλίο που έγραψε με τίτλο "Η ριζοσπαστική θεωρία της γήρανσης". Ο Aubre de Grey λοιπόν εισηγήθηκε μία πραγματικά πολύ ριζοσπαστική θεωρία για την γήρανση, σύμφωνα με την οποία: "Η γήρανση και ο επερχόμενος θάνατος δεν είναι παρά η συσσώρευση μιας σειράς βιολογικών λαθών στο επίπεδο των κυττάρων. Αν καταφέρουμε να βρούμε τις αιτίες και να διορθώσουμε αυτά τα λάθη, τότε οι προβλέψεις της γεροντολογίας για επέκταση του προσδόκιμου ζωής στα 120, 130 ή 150 χρόνια θα πρέπει να μας φαίνονται συντηρητικές". Επιπλέον ο "ανατρεπτικός" επιστήμονας υπολόγισε ότι η αναλογία γήρανσης-τεχνικών αντιμετώπισής της, κλείνει συντριπτικά υπέρ των δεύτερων.
Η ιδέα είναι απλή. Ο μεταβολισμός μας είναι από τη μία αυτός που μας κρατά ζωντανούς, από την άλλη όμως είναι και η αιτία που γερνάμε, επειδή σταδιακά φθείρεται. Η φθορά αυτή αφορά την απώλεια κυττάρων και την αδυναμία αναγέννησής τους, τη συσσώρευση άχρηστου υλικού μέσα και έξω από τα κύτταρα κλπ. Αν λοιπόν σύμφωνα με τον αποκαλούμενο "προφήτη της αθανασίας" Grey αρχίσουν οι επιστήμονες να μελετάνε σοβαρά και εντατικά την αντιστροφή αυτών των διαδικασιών, τότε μέσα σε πολύ μία δεκαετία θα έχουμε τα πρώτα πραγματικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Αυτός είναι και ο λόγος της δημιουργίας του προγράμματος "Μαθουσάλας". Το πρόγραμμα αυτό συγκεντώνει χρήματα από διάφορες πηγές και επικυρρήσει βραβεία για την επιβεβαίωση της θεωρίας του Grey. Το περιοδικό Technology Review, το οποίο εκδίδεται από το παγκοσμίας φήμης ΜΙΤ, εξέδωσε τον Φεβρουάριο του 2005 ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία: όποιος μοριακός βιολόγος μέσω δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά για θέματα γεροντολογίας καταφέρει να καταρρίψει τη θεωρία του Grey και την καταστήσει αποδεδειγμένα ως ανάξια προσοχής, θα λάβει ως αμοιβή 20.000 δολάρια. Οι τρεις επιστήμονες που μέχρι στογμής το επιχείρησαν, δεν τα κατάφεραν. Έτσι, ο αιρετικός, ριζοσπαστικός και ανατρεπτικός Grey συνεχίζει να προσφέρει αισιοδοξία και έμπνευση μέσω της θεωρίας του αλλά συνεχίζει και να προκαλεί...

Οι "Μπλε Ζώνες"

Ο Μισέλ Πουλέν είναι ένας Βέλγος δημοσιογράφος, ο οποίος ασχολείται συστηματικά με την αναγνώριση "Μπλε Ζωνών", δηλαδή περιοχών με μακρόβιους πληθυσμούς. Ο δημοσιογράφος επινόησε τον όρο αυτό πριν από μερικά χρόνια όταν για να χαρτογραφήσει μακρόβιους πληθυσμούς της Σαρδηνίας, χρησιμοποίησε ένα μπλε μολύβι. Η Ικαρία εντάσσεται και αυτή στις μπλε ζώνες και για τους ξένους επιστήμονες είναι η Τζαμάικα της Ελλάδας. (Η Τζαμάικα είναι και αυτή μέλος των Μπλε Ζωνών και παρουσιάζει μεγάλη συγκέντρωση υπεραιωνόβιοων κατοίκων). Αυτή τη στιγμή γίνονται σημαντικές μελέτες στο νησί και αν τα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες επιβεβαιωθούν τότε η Ικαρία θα αναγορευθεί και επίσημα ως η τέταρτη Μπλέ Ζώνη στον κόσμο, μετά την Οκινάουα, τη Σαρδηνία και τη Κόστα Ρίκα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μεταξυ του 1996 και του 2006 πεθάναν στην Ικαρία 20 υπεραιωνόβιοι και 100 άνθρωποι άνω των 95 ετών σε ένα σύνολο 600 θανάτων. Αναμένουμε λοιπόν τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία θα κρίνουν την ένταξη ή μη της Ικαρίας στη 4η θλεση των Μπλε Ζωνών. Από την άλλη πλευρά όμως, η δουλεία των επιστημόνων δε σταματά στην ένταξη μίας περιοχής στις Μπλε Ζώνες του Μισέλ Πουλέν. Οι επιστήμονες ψάχνουν και κάτι ακόμη. Αυτό, δεν είναι άλλο από τα "μυστικά" των Μπλε Ζωνών, δηλαδή τα στοιχεια που συντελούν στην μακροζωία και την ευζωία των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Πηγές:

http://www.skai.gr/articles/news/world/%CE%A0%CE%AD%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B5-%CE%BF-%CE%B3%CE%B7%CF%81%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85/,

http://www.chiosnews.com/cn11120051203400.asp

http://ikaroia.blogspot.com/

http://www.madata.gr/index.php?news=18508

http://www.patrinorama.com/patra/modules.php?name=News&file=article&sid=905

1 σχόλιο:

elef83ros_skeptikistis είπε...

poli psoudea ola ayta alla pistevo oti kai o psixologikos tomeas pezei megalo rolo.

ean to montelo ton ditikon anthropon ginei alaksei paragontas aytonomous anthropous kai pio sosta domimenous, tote tha kerdithoun merika xronakia akomi.

fisika otan anaferome se sosti domi enoo tin elaxistopoihsh tou agxous kai tou stres ta opoia prokaloun perisoteres psixoneyroseis kai psixikes pathiseis, odigontas sto thanato kata ''epilogin'' i stin peretero fthora tou somatos genikotera.

apo eki kai pera sigoura pezei rolo i aktinovolia pou dexomaste, i piotita aera pou anapneoume kai i piotita tou fagitou.

(simioteon oti i pliri metalaksi olon ton idon den exei epelthei akomi kai pola apo ta trofima pou katanalononte den einai akomi toso vlavera).

stis perioxes pou anaferonte os ble zones pistevo oti ontos iparxei akomi arketi agnotita sto perivalon kai ston tropo diatrofis kai zois.

pantos an vlepei kaneis thetika tin zoi kalo einai na exei xronia na tin zei!

mou fenete esiodokso kai arketa realistiko to artho.