Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΑΞΙΟΠΡΟΣΕΚΤΕΣ FACEBOOKικές ΙΣΤΟΡΙΕΣ!!!


ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΚΑΙ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ FACEBOOK

Στο facebook συμβαίνουν όλα! Καλά και κακά. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες από τις πιο αξιοπρόσεκτες ιστορίες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και αφορούν γεγονότα που διαδραματίστηκαν μέσα στον χώρο αυτό της κοινωνικής δικτύωσης και εξαιτίας αυτού.

  • Η ηθοποιός Άννα-Ίρις Αγαθονικιάδη εκβίαζε μαζί με τον σύντροφό της έναν πολιτικό μηχανικό με τον οποίο ήρθαν σε επαφή και γνωρίστηκαν μέσω ενός chat room. Με τον πολιτικό αυτό μηχανικό είχαν σεξαουαλικές επαφές επί πληρωμή. Η αστυνομία συνέλαβε επ' αυτοφόρω το ζευγάρι να λαμβάνει 2.000 ευρώ από τον πολιτικό μηχανικό.
  • Δύο κοπέλες, μία φοιτήτρια 19 ετών και μία υπάλληλος 24, έπεσαν θύματα των εραστών που γνώρισαν μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα του facebook. Οι κοπέλες προχώρησαν σε σεξουαλική επαφή μεσω web cam (cyber sex), ενώ παράλληλα οι εραστές τους τις βιντεοσκοπούσαν. Στη συνέχεια οι εραστές τους τις απειλούσαν ότι εάν δεν έρθουν σε σεξουαλική επαφή με όσους φίλους τους τις ζητήσουν θα προχωρήσουν σε δημοσιοποίηση του υλικού που έχουν καταγράψει. Οι κοπέλες ωστόσο δεν υπέκυψαν στις απειλές και κατά συνέπεια το υλικό ανέβηκε στο διαδίκτυο. Οι δύο κοπέλες εξαιτίας του πανικού τους και της άσχημης ψυχολογικής τους κατάστασης αναγκάστηκαν να έρθουν σε επαφή με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αν και τελικά δεν άσκησαν μήνυση εναντίον των εκβιαστών.
  • Τρίτη ιστορία και ευτυχώς αισιόδοξη αυτή τη φορά είναι η συγκινητική ιστορία της 62χρονης Avril Grube. Η Avril λοιπόν κατάφερε να επανασυνδεθεί με τον γιο της, ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενά της είχε απαχθεί το 1982. Η αδερφή της λοιπόν όταν η ίδια αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας αποφάσισε να ψάξει για ίχνη του ανιψιού της μέσα από το facebook. Εκεί λοιπόν βρήκε το προφίλ του ανιψιού της, στην Ουγγαρία, χώρα καταγωγής του πατέρα του, ο οποίος και τον είχε απαγάγει 27 χρόνια πριν από την Αγγλία όπου και διέμενε με την μητέρα του μέχρι τότε. Μετά από κατάλληλες κινήσεις και εφόσον διαβεβαιώθηκε ότι το άτομο που εντόπισε ήταν όντως ο ανοψιός της και γιος της αδερφής της, έφερε τον γιο και τη μητέρα σε επαφή.
  • "Κλωτσήστε έναν κοκκινομάλη". Αυτή ήταν η ονομασία του γκρουπ, το οποίο δημιούργησε προβλήματα στην αστυνομία του Καναδά. Το γκρουπ αυτό που δημιουργήθηκε πριν λίγο καιρό στο facebook υποστήριζε ότι οι κοκκινομάληδες είναι άνθρωποι κακοί, μοχθηροί, ύπουλοι και διαβολικοί και γι'αυτό παρακινούσε τα μέλη του να χτυπούν, να αποφεύγουν και να δημιουργούν προβλήματα σε όσους ανθρώπους έχουν γεννηθεί με φυσικό κόκκινο χρώμα μαλλιών. Το γκρουπ σύντομα συγκέντρωσε 5000 μέλη, ωστόσο οι αρχές του Καναδά τονίζουν ότι όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρές κατηγορίες.
  • Μία άλλη υπόθεση που απασχόλησε έντονα τους υπεύθυνους του facebook ήταν ένα γκρουπ το οποίο αναζητούσε υποψήφιους δολοφόνους για τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Η ομάδα έφτασε να αριθμεί 8.000 μέλη, μέχρι που οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να την διαγράψουν από το site.
  • Ένας έφηβος από το Μιλγουόκι των ΗΠΑ έφτασε στο σημείο να εκβιάζει πάνω από 30 συμμαθητές του για 2 ολόκληρα χρόνια. Ο νεαρός είχε δημιουργήσει ταυτόχρονα 2 προφίλ στο facebook ως κορίτσι με τα ονόματα Κάιλα και Έμιλυ. Μέσω αυτών των προφίλ πλησίαζε τους συμμαθητές του και τους έπειθε να του στείλουν προκλητικές, ακόμα και γυμνές φωτογραφίες. Όταν το φωτογραφικό υλικό έφτανε στα χέρια του, τους αποκάλυπτε την ταυτότητα του και τους απειλούσε ότι εάν δεν έρθουν σε ερωτική επαφή μαζί του θα τους διασύρει στο σχολείο και το διαδίκτυο.
  • Στη Μεγάλη Βρετανία τώρα, ο Έντουαρτ Ρίτσαρντσον μαχαίρωσε την γυναίκα του μέχρι θανάτου όταν αυτή αποφάσισε να αλλάξει status προσωπικής κατάστασης στο facebook και από από παντρεμένη το έκανε ελεύθερη. Ο 40χρονος Έντουαρντ είχε χωρίσει με την 26 ετών Σάρα προ ολίγων ημερών. Όταν είδε την αλλαγή στο προφίλ της πήγε στο σπίτι των γονιών της καθώς δεν απαντούσε στα τηλέφωνα που της έπαιρνε και στα μηνύματα που έστελνε και την σκότωσε με απανωτές μαχαιρίες.
  • Στα Τρίκαλα ένας νεαρός ανέβασε στο facebook γυμνές φωτογραφίες της πρώην κοπέλας του, προκειμένου να την εκδικηθεί για το χωρισμό τους. Ο 18 ετών μάλιστα νεαρός είχε δημιουργήσει προφίλ με τα στοιχεία της πρώην κοπέλας του όπου και ανέβασε το προκλητικό φωτογραφικό υλικό. Ωστόσο η νεαρή τον μήνυσε μόλις εντόπισε το πλαστό προφίλ και οι αρχές συνέλαβαν τον νέο.
  • 13 υπάλληλοι της Virgin Atlantic απολύθηκαν πριν λίγους μήνες όταν εντοπίστηκαν από συναδέλφους τους να σχολιάζουν αρνητικά και προσβλητικά τους επιβάτες των αερογραμμών της. Επιπλέον πρόσφατα απολύθηκαν 3 δημόσιοι υπάλληλοι στην Μεγάλη Βρετανία όταν ύστερα από έρευνα διαπιστώθηκε ότι περνούσαν πάνω από 2 ώρες καθημερινά από το σύνολο του ημερίσιου χρόνου εργασίας τους σε site κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτές και άλλες πολλές είναι οι ιστορίες που καθημερινά διαδραματίζονται μέσα στον μικρόκοσμο του facebook. Σχέσεις δημιουργούνται αλλά και σχέσεις διαλύονται, άνθρωποι εντοπίζονται μετά από χρόνια αναζήτησης αλλά και κάποιοι άλλοι χάνουν τη ζωή τους είτε κινδυνεύουν να την χάσουν διότι έτσι αποφασίζει ένα διαδικτυακό γκρουπ. Σίγουρα το θέμα της διαδικτυακής κοινωνικής δικτύωσης απαιτεί περαιτέρω ανάλυση, περισυλλογή και ωριμότητα από όσους ασχολούνται συστηματικά με αυτήν.

5 σχόλια:

elef83ros_skeptikistis είπε...

orees istories, tha mporousan na ginoun kai anrgdota. xaxaxaxa aksiothrinitoi...

Blogημένος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον, Ευαγγελία.

Πιστεύω ότι τα sites κοινωνικής δικτύωσης, όμως, ήρθαν για να μείνουν. Καλώς ή κακώς.

Όπως έλεγε και ο Marshall McLuhan το Μέσο είναι το Μήνυμα. Και σε αυτήν την περίπτωση πρώτα δημιουργήσαμε το facebook και αυτό μας "ξαναδημιουργεί". Με το να μας δίνει κάποιες τεχνολογικές δυνατότητες, μας κάνει να "βλέπουμε" και να χειριζόμαστε τον κόσμο, μόνο με βάση αυτές τις δυνατότητες. Μας δίνει τα "μάτια" που βλέπουν μόνο προς ορισμένες κατευθύνσεις και χάνουμε τα τοπία και τις εικόνες από άλλα "μάτια", άλλους, παλιότερους τρόπους να βλέπουμε τον εαυτό μας, τη ζωή, τον κόσμο.

Ο έρωτας, η φιλία, οι σχέσεις επαναπροσδιορίζονται με βάση την εικονική κοινωνική δικτύωση. Και σταδιακά μας επιβάλλεται αυτή η νέα εικόνα του κόσμου. Και όποιος δεν χωράει σε αυτήν την εικόνα γίνεται περιθωριακός και παλιομοδίτης.

Και ο προβληματισμός που γεννιέται είναι:
Να γίνεις μέρος του συστήματος ή γραφικός;

Και εδώ είναι η πρόκληση:
Πώς μπορείς να είσαι μέσα στην εικόνα, χωρίς να αλλοιωθείς και γίνεις αναπόσπαστο μέρος της.

elef83ros_skeptikistis είπε...

orea i topothetisi sou, oso analieis ta pragmata kai simetexeis gia tin aksia tis paratirisis tineis na gineis perithoriakos alla tous mperdeveis ligo, pistevo pos mexri enos simiou kati kaneis kai den eisai kai ap' ekso.

an omos parasirtheis kai pali den nomizo na katalaveis kati giati ayto ginete mazika kai se vathos xronou tha exeis prosarmosti.

to thema einai oti an ginete sosti kai sixnis analisi ton meson pou paragoun to minima i esto kali analisi tou minimatos, xanete i ''aksia'' tou pou se aytin tin periptosi einai i apli tiflosi kai eisagogi stin mazikotita. (sistimatipoiisi ton panton)

pros to paron vlepo oti pianoun kati tetia, alla otan oloi tha exoun ginei zombies aftis tis epikinonias, tote pragmatika tha perithoriopoiitheis thes den thes.

sto kato kato kai ti na leei, outos i alos pali aytoi pou exoun aftoskopo tin aftonomia tous kai tin alithia, menoun sxetika monoi tous...(to protimo apo tin apovlakosi, isos elafrinete i katastasi me to na tin eksigeis)

ti na po... zorika ta pragmata me tis vlakies, elpizo na min mou epivaloun gia na zo, na gino kai ego etsi. sto telos ta viografika mas pou tha mas isagoun se mia doulia tha einai to facebook. ayto pragmatika me tromazei...

thelo na do ta pedakia pou megalonoun sta psemata kai stin epifaniakotita. ayta ta pedakia ti pedakia tha vgaloun?

ante, kala antanaklastika sta xtipimata kato apo tin zoni....

Evi.Sei είπε...

πρωτον σας ευχαριστω για τα σχόλια και τη συμμετοχή σας.δεύτερον, ίσως φανώ λίγο ρομαντική αλλά όσο και αν τα μέσα διαμορφώνουν αναμφίβολα τροπο σκέψης,απόψεις κ συνειδήσεις (ακόμα περισσότερο το net με τη χρήση πολυμέσων) πιστεύω ότι η παιδεία μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο. Φυσικά αναφέρομαι σε μία παιδεία ολοκληρωμένη, σωστή, πολυπρισματική και όχι σε αυτό που παρέχεται σήμερα στα παιδιά που δεν είναι τπτ άλλο από παπαγάλιση βιβλίων (κακογραμμένων τισ περισσότερες φορές κ με σκοπιμότητες). Αν τα παιδιά και οι νέοι γενικότερα γνωρίζαν όλα τα θετικά αλλά και όλα τα αρνητικά στοιχεία των μέσων τότε ίσως από μίνοι κρατούσαν μία πιο ισορροπημένη στάση απέναντί τους.Αυτά...

Unknown είπε...

metro k krisi thelei paidia.irema.min trelainomaste...